Is sporten met een burn-out gezond?

Burn-out

“Ga lekker sporten met je burn-out” is een vaak gehoord en goedbedoeld advies. Maar is dit advies wel zo handig? Lees hieronder hoe gezond sporten met een burn-out voor je is.

Neem mij nou. Ja, wat was het heeeerlijk! Ik kon dit weekend weer meedoen met de eerste Bodybalance les op de sportschool na een maand lockdown vanwege Corona. En ik heb mezelf direct ingeschreven voor nog een paar andere lessen de komende week. Een les op de sportschool voelt voor mij toch heel anders dan wandelen wat ik tijdens de lockdown deed. Ik merkte echt dat mijn conditie een knauw gekregen heeft.

 

Sporten met een burn-out niet gezond

Een open sportschool is helaas géén goed nieuws als je een burn-out hebt. Ook al zou je zó graag willen. Neem nu mijn klant Liv (ik noem haar voor het gemak even zo). Een succesvolle onderneemster van nog geen 30 jaar oud.

Zij was deze week al om een uur of 9 bij mij voor een sessie. Ze vertelde dat ze vanmorgen heel vroeg ‘al lekker hardgelopen had’. Daarna snel gedoucht, in de auto gesprongen en een uur naar mij toe gereden. Liv denkt dat het hardlopen gezond is voor haar burn-out, want dan voelt ze zich fitter.

 

Stresshormoon

En dat klopt. Bij sporten staat Liv ‘aan’ (stress-stand) en maakt het stresshormoon cortisol aan. Cortisol zorgt ervoor dat haar lichaam in alerte toestand raakt waardoor zij zich fitter voelt, ondanks dat zij de energie er niet voor heeft.
Om beter te worden van een burn-out is het belangrijk zo min mogelijk op cortisol te leven, zo min mogelijk in die stress-stand.

Hardlopen kost haar lichaam onnodig extra energie. Energie die zij toch al tekort heeft met een burn-out. Door het hardlopen zal zij zich dus nóg verder uitputten. Daarom is sporten met een burn-out niet gezond. Toen Liv tijdens onze sessie te rade ging bij haar lichaam, bleek ook dat zij zich eigenlijk heel erg uitgeput voelde door het hardlopen die ochtend.

 

Beweeg als een 90 jarige

Dus heb je écht een serieuze burn-out? Beweeg dan als een 90-jarige en ga echt níet sporten. Je lichaam is al zó uitgeput, die wil je echt niet nóg meer uitputten.

 

Herstel staat voorop

Wat jouw lichaam nodig heeft is herstel, herstel en herstel: de ‘uit’ knop meer en meer aan leren zetten.

Hoeveel herstel heb jij nodig na het sporten?

Carolien Broeke Burn-out Loopbaan Persoonlijke Energetisch Trauma Coaching 48

Hi, ik ben Carolien

Ik begeleid al bijna 15 jaar mensen die een burn-out hebben of veel last hebben van stress. Daarnaast bied ik Loopbaan Coaching, Personal Coaching en Energetische Trauma Coaching. Dit doe ik voor hoogopgeleiden, professionals, managers, directeuren en ondernemers.

Bij mij krijgen mensen hun hoop, dromen en energie meer dan ooit terug, door van hun hoofd naar hun gevoel en hun lichaam te gaan. Zo benader ik een burn-out ook als lichamelijk en niet psychisch. Ik ben gediplomeerd CSR coach.

Door mijn energetische aanpak komen mensen in iedere sessie volledig tot rust met een heerlijk leeg hoofd en ontspannen lichaam. Mensen landen volledig in hun lijf. Mensen leren veel over zichzelf omdat ik ook intuïtief werk en systemisch opgeleid ben en werk. Daardoor leven zij met meer gemak, in de flow en gaat alles hen moeitelozer af.

Je bent van harte welkom om contact op te nemen!

Hoe ontstaat posttraumatische stress?

Hoe ontstaat posttraumatische stress?

Een trauma sla je op als spanning in je cellen, in je lijf. Zo ontstaat posttraumatische stress. Daarom is het van belang bij een burn-out ook altijd te kijken of trauma een van de oorzaken is waardoor mensen niet meer...

Lees meer
Ontstressen in de kerstvakantie

Ontstressen in de kerstvakantie

Kijk jij ook zo uit naar je vakantie met kerst om te kunnen ontstressen? Voel je dat het eigenlijk niet zo goed met je gaat? Moe, vol hoofd, gestresst? Maar ga je door, in de waan van december, vol in de feestdagen en...

Lees meer