Ontstressen in de kerstvakantie

Burn-out

ontstressen vakantie

Kijk jij ook zo uit naar je vakantie met kerst om te kunnen ontstressen? Voel je dat het eigenlijk niet zo goed met je gaat? Moe, vol hoofd, gestresst? Maar ga je door, in de waan van december, vol in de feestdagen en druk op je werk?  Lees hieronder het verhaal van Judith, die vorig jaar in dezelfde positie zat en trek hier je eigen les uit.

“Gelukkig is het bijna kerst. Dan ga ik ontstressen. Ik ben op. Het is klaar. Ik ben iemand die op en top mijn verantwoordelijkheid pakt. Ik sport een paar keer per week, ik help op de school van mijn kinderen, ik heb de allerleukste Sinterklaas voor mijn kinderen georganiseerd en nu ga ik voor een ultieme kerst met de familie. Ik heb de beste recepten uitgezocht, het meest feestelijke tafelkleed gekocht en ik ga mijn kristallen glazen en zilveren bestek oppoetsen tot het fantastisch schittert. De mooiste kerstboom heb ik opgetuigd, een krans op de voordeur en allemaal lekker gezellige lichtjes in de tuin.

Op mijn werk wordt ik gillend gek. Iedereen wil deze week, net vóór de kerst vakantie, nog van alles van mij. Nee!! Maar ik doe het tóch. Ik zit niet voor niets op deze toppositie waarin ik verantwoordelijk ben voor het reilen en zeilen van onze Risk afdeling.

Maar ik ben dus op… Het is klaar… Ik voel me onzeker, somber, gestresst en kan niet meer genieten. Ik loop al heel lang met dit gevoel maar ik denk er altijd wel zélf uit te komen. Het voelt als een zwakte om hulp te vragen of te zoeken.

DUS: DE KERST WORDT MIJN REDDING!

Dan ontstress ik, knap ik op zodat ik er daarna weer lekker tegenaan kan.” Met dit verhaal kwam Judith, ik noem haar voor het gemak even zo, begin dit jaar bij mij binnen.

Maar niets is minder waar! Juist bij mensen zoals Judith in een functie met hoge verantwoordelijkheid en de overtuiging alles wel zelf op te kunnen lossen, ligt een burn-out op de loer.

Burn-out klachten gaan níet vanzelf over, het ontstressen lukt je niet in de vakantie. En als je ze niet goed en professioneel aanpakt, worden de klachten alleen maar erger.

Zo ook bij Judith. De kerst bracht niet de verbetering die ze verwachtte. Het ging zelfs in de kerst vakantie nóg slechter dan daarvoor. De kerst was zelfs de druppel geweest en de opmaat naar een paniekaanval. Too much! Dus stond ze begin dit jaar bij mij op de stoep en zijn we samen aan de slag gegaan. En… deze kerst doet ze het gelukkig héél anders 😉.

Kortom, even wat rust nemen tijdens een vakantie om te ontstressen, of een paar weekjes vrij van je werk gaat je niet redden. Ik dacht dat zelf ook toen ik uitviel met stressklachten. “Even 2 weken ziekmelden, lekker bijslapen en dan kan ik er weer tegen aan.” Ik ben echter nooit meer teruggekomen en door het te late ingrijpen en de verkeerde hulp ben ik zelfs in een rolstoel beland. En dat wens ik niemand toe!

In ieder geval wens ik je alvast fijne kerstdagen en een goed nieuwjaar toe!

Carolien Broeke Burn-out Loopbaan Persoonlijke Energetisch Trauma Coaching 48

Hi, ik ben Carolien

Ik begeleid al bijna 15 jaar mensen die een burn-out hebben of veel last hebben van stress. Daarnaast bied ik Loopbaan Coaching, Personal Coaching en Energetische Trauma Coaching. Dit doe ik voor hoogopgeleiden, professionals, managers, directeuren en ondernemers.

Bij mij krijgen mensen hun hoop, dromen en energie meer dan ooit terug, door van hun hoofd naar hun gevoel en hun lichaam te gaan. Zo benader ik een burn-out ook als lichamelijk en niet psychisch. Ik ben gediplomeerd CSR coach.

Door mijn energetische aanpak komen mensen in iedere sessie volledig tot rust met een heerlijk leeg hoofd en ontspannen lichaam. Mensen landen volledig in hun lijf. Mensen leren veel over zichzelf omdat ik ook intuïtief werk en systemisch opgeleid ben en werk. Daardoor leven zij met meer gemak, in de flow en gaat alles hen moeitelozer af.

Je bent van harte welkom om contact op te nemen!

Hoe ontstaat posttraumatische stress?

Hoe ontstaat posttraumatische stress?

Een trauma sla je op als spanning in je cellen, in je lijf. Zo ontstaat posttraumatische stress. Daarom is het van belang bij een burn-out ook altijd te kijken of trauma een van de oorzaken is waardoor mensen niet meer...

Lees meer
Is sporten met een burn-out gezond?

Is sporten met een burn-out gezond?

"Ga lekker sporten met je burn-out" is een vaak gehoord en goedbedoeld advies. Maar is dit advies wel zo handig? Lees hieronder hoe gezond sporten met een burn-out voor je is. Neem mij nou. Ja, wat was het heeeerlijk!...

Lees meer