In balans: 5 tips voor leven met de seizoenen

Burn-out

In balans

Meebewegen met de seizoenen. Waarom is dat vaak zo moeilijk? In het Westen zijn mensen vooral gericht op meer, beter en groter. En dat is zomer en lente energie. Maar er is niets wat oneindig doorgroeit. Ook verstilling, rust en afbraak mag er zijn. Het moet er zelfs zijn om in balans te blijven en een burn-out te voorkomen!

Jij bent namelijk ook cyclisch. Jouw lichaam, je denken en gevoel doorlopen ook alle seizoenen. Je bent er onlosmakelijk mee verbonden en bent beter in balans als je de veranderingen van de natuur bewust ondergaat. Preventie voor burn-out dus!

Leef de herfst anders haal je de lente niet

“Vol in blad en nog heel weinig herfstkleuren” kopte het nieuws pas. Als ik hier uit mijn raam kijk zie ik inderdaad half verkleurde beuken en in de tuin is eigenlijk bijna alles nog groen. Niet zo best voor de cyclus van de natuur. Wordt het kouder, dan moeten bomen hun bladeren verliezen. Anders zouden ze met vorst uitdrogen omdat ze geen vocht meer kunnen opnemen terwijl bladeren vocht blijven verdampen. En dan komen ze de winter niet door en halen ze de lente niet….

Kom met deze tips in de verstilling en rust van de herfst

Wat houdt dat nu in? Mee met de flow van de herfst? Ik heb 5 tips voor je:

Tip 1: Laat los wat je niet meer nodig hebt

Herfst staat voor naar binnen keren, reflecteren en overdenken. Het wordt stiller. Herfst gaat ook over het loslaten van datgene wat je niet meer nodig hebt of wat je tegenhoudt. Zoals de boom haar bladeren laat vallen. En soms is er voor het loslaten een storm nodig zoals een burn-out. Zodat je niet afsterft in de spreekwoordelijke ‘winter’, maar weer volop energie hebt om te bloeien als de ‘lente’ weer komt, als je zogezegd beter wordt van je burn-out.

Wat wil jij praktisch, fysiek en emotioneel loslaten om in balans te blijven?

Tip 2: Zorg goed voor jezelf

Hoe zorg je in de herfst goed voor jezelf? Hieronder een paar voorbeelden voor je:

 • Ga wat eerder naar bed
 • Slaap wat langer
 • Doe rustiger aan
 • Plan minder afspraken
 • Bouw verkoelende ‘zomer’ voeding af en eet ‘verwarmende’ dingen:
 • Geen ijskoude smoothie als ontbijt, maar warme havermoutpap
 • Geen salade als lunch, maar een warm soepje
 • Gemberthee tussendoor houd je ook lekker warm
 • Ga heerlijk in bad als je het koud hebt
 • Zit of lig lekker onder een kleedje bij de open haard of op de bank
 • Voel je daar vooral niet schuldig over. De dagen worden niet voor niets korter…

Wat ga je doen om beter voor jezelf te zorgen en in balans te blijven?

Tip 3: Wat is belangrijk?

Herken en waardeer wat waarde voor je heeft en belangrijk voor je is.

Waar ben je dankbaar voor?

Tip 4: Wat geeft je nieuwe energie?

Het ‘verteringsproces’ van de herfst en winter is nodig om in balans te blijven en als basis voor de groei van het nieuwe. Jouw nieuwe plannen, doelen en dromen. Overdenk wat jouw nieuwe voeding is en stel je plannen bij.

Wat is jouw nieuwe ‘voeding’?

Tip 5: Schrijf je inzichten en gevoelens op

Reflecteer en overpeins. Daarom is de herfst de ideale periode om op te schrijven wat je inzichten en gevoelens zijn om in balans te blijven.

Welke inzichten en gevoelens komen naar boven?

Burn-out: niet meegegaan met de seizoenen

Mensen met een burn-out hebben als het ware te lang in de ‘lente en zomer energie’ geleefd en hebben de verstilling en rust van de herfst en winter onvoldoende ingebouwd, waardoor ze niet in balans zijn. Een burn-out dwingt je dan als het ware alsnog het herfst- en winterseizoen in jezelf op te zoeken. Je keert dan meer naar binnen. Het is zelfs hét moment om op zoek te gaan naar een nieuwe levensvonk en lichtpuntjes voor jezelf. Buiten wordt het donker, maar ‘van-binnen’ kan je kaarsjes aansteken.

In de herfst en winter bouwt je lichaam, geest en onderbewustzijn namelijk zijn reserves op, doet innerlijk werk en ruimt op, waardoor je daarna weer ruimte kan hebben om nieuwe zaadjes te planten en deze te laten groeien. Dat doe je ook met een burn-out. In de natuur is elk seizoen even belangrijk en nodig en dat geldt ook voor de energieniveaus van je lichaam. Deze putten uit als je verzuimt reserves op te bouwen. En dan is een burn-out een feit.

Kortom: fysiek en geestelijk in balans

Wanneer je meer in lijn met de seizoenen gaat leven, kom je in een natuurlijke flow en zal je gedurende het hele jaar zowel fysiek als geestelijk meer harmonie en balans ervaren. Dat geldt ook voor preventie van een burn-out, omdat je lichaam dan al zijn energie zo optimaal mogelijk kan gebruiken en sneller herstelt.

Verzet tegen de seizoenen is dus zonde van je energie!

Carolien Broeke Burn-out Loopbaan Persoonlijke Energetisch Trauma Coaching 48

Hi, ik ben Carolien

Ik begeleid al bijna 15 jaar mensen die een burn-out hebben of veel last hebben van stress. Daarnaast bied ik Loopbaan Coaching, Personal Coaching en Energetische Trauma Coaching. Dit doe ik voor hoogopgeleiden, professionals, managers, directeuren en ondernemers.

Bij mij krijgen mensen hun hoop, dromen en energie meer dan ooit terug, door van hun hoofd naar hun gevoel en hun lichaam te gaan. Zo benader ik een burn-out ook als lichamelijk en niet psychisch. Ik ben gediplomeerd CSR coach.

Door mijn energetische aanpak komen mensen in iedere sessie volledig tot rust met een heerlijk leeg hoofd en ontspannen lichaam. Mensen landen volledig in hun lijf. Mensen leren veel over zichzelf omdat ik ook intuïtief werk en systemisch opgeleid ben en werk. Daardoor leven zij met meer gemak, in de flow en gaat alles hen moeitelozer af.

Je bent van harte welkom om contact op te nemen!

Hoe ontstaat posttraumatische stress?

Hoe ontstaat posttraumatische stress?

Een trauma sla je op als spanning in je cellen, in je lijf. Zo ontstaat posttraumatische stress. Daarom is het van belang bij een burn-out ook altijd te kijken of trauma een van de oorzaken is waardoor mensen niet meer...

Lees meer
Is sporten met een burn-out gezond?

Is sporten met een burn-out gezond?

"Ga lekker sporten met je burn-out" is een vaak gehoord en goedbedoeld advies. Maar is dit advies wel zo handig? Lees hieronder hoe gezond sporten met een burn-out voor je is. Neem mij nou. Ja, wat was het heeeerlijk!...

Lees meer
Ontstressen in de kerstvakantie

Ontstressen in de kerstvakantie

Kijk jij ook zo uit naar je vakantie met kerst om te kunnen ontstressen? Voel je dat het eigenlijk niet zo goed met je gaat? Moe, vol hoofd, gestresst? Maar ga je door, in de waan van december, vol in de feestdagen en...

Lees meer