Hoe ontstaat posttraumatische stress?

Burn-out

Een trauma sla je op als spanning in je cellen, in je lijf. Zo ontstaat posttraumatische stress. Daarom is het van belang bij een burn-out ook altijd te kijken of trauma een van de oorzaken is waardoor mensen niet meer naar hun lichaam luisteren en een burn-out ontwikkeld hebben.

 

De pijn van trauma

Ik zal dit aan je uitleggen aan de hand van de documentaire ‘The wisdom of trauma’ van Gabor Mate. Deze docu kwam vele malen rechtstreeks in mijn lijf binnen. Ik voelde tintelingen en energie door mijn lijf stromen, heel veel gevoel en heel veel liefde. En zoveel mededogen voor de ‘outcasts’ waar indringende beelden van werden getoond, enkel en alleen door langdurig in hun ogen te kunnen kijken. Ik voelde de pijn van hun trauma, hun posttraumatische stress en de verslavingen die zij hadden ontwikkeld om de pijn minimaal een split second niet te hoeven voelen.

Wat een enorm indrukwekkende documentaire van Gabor Mate. Gabor lijkt een zwijgzame, duistere man. Hij blijkt zelf heftig trauma in zijn lichaam te hebben opgeslagen als slachtoffer van de holocaust.

 

Het trauma is niet de gebeurtenis zelf

Maar wat jij misschien niet weet, is dat een trauma niet bijvoorbeeld de mishandeling door je ouders zélf is, maar juist het feit dat je alleen bent, dat je er met níemand erover kan praten. Want ‘normaal’ zijn je ouders die bedding, die veiligheid. Maar dan natuurlijk niet.

 

Iedereen heeft trauma

Trauma kleeft niet aan alleen aan de ‘onderkant’ van de samenleving, maar ook aan de ‘bovenkant’. Bij mensen die gewoon hun leven lijken te leven. Zij hebben dan bijvoorbeeld een posttraumatische stress van ouders die hen als baby onvoldoende fysieke geruststelling gaven. Want hechting kan alleen fysiek, dus door aanraken en knuffelen.

Zo is een baby laten huilen een verschrikkelijk trauma. Dit was vroeger heel normaal. Net of je als baby al te verwend kon worden! Niets is minder waar. De baby voelt zich niet gezien, niet gewaardeerd, er niet toe doen. Hij wil contact, maar krijgt het niet. Een hele logische reactie is dat je er dan alles aan gaat doen om te zorgen dat je nodig bent en gezien wordt: je gaat anderen helpen, of bijvoorbeeld heel goed presteren! En zo ontstaat bijvoorbeeld pleasegedrag, een workaholic of leven op status en aanzien.

 

Verslavingen door trauma

Alle verslavingen komen door posttraumatische stress. En dat zijn niet de meest voor de hand liggende dingen die je denkt, zoals roken, drugs en alcohol. Maar álles wat je opluchting geeft. Dus wat dacht je van shoppen, gamen, hard werken, sporten, eten… alles om je pijn niet te hoeven voelen in je lijf. Zwervers gaan zo ver dat ze werkelijk álles opgeven, hun gezin, werk en huis. Voor die éne volgende spuit, even weg bij de pijn.

 

Burn-out door trauma

Daarom is het van belang bij een burn-out ook altijd te kijken of trauma een van de oorzaken is waardoor mensen niet meer naar hun lichaam luisteren en een burn-out ontwikkeld hebben.

 

Carolien Broeke Burn-out Loopbaan Persoonlijke Energetisch Trauma Coaching 48

Hi, ik ben Carolien

Ik begeleid al bijna 15 jaar mensen die een burn-out hebben of veel last hebben van stress. Daarnaast bied ik Loopbaan Coaching, Personal Coaching en Energetische Trauma Coaching. Dit doe ik voor hoogopgeleiden, professionals, managers, directeuren en ondernemers.

Bij mij krijgen mensen hun hoop, dromen en energie meer dan ooit terug, door van hun hoofd naar hun gevoel en hun lichaam te gaan. Zo benader ik een burn-out ook als lichamelijk en niet psychisch. Ik ben gediplomeerd CSR coach.

Door mijn energetische aanpak komen mensen in iedere sessie volledig tot rust met een heerlijk leeg hoofd en ontspannen lichaam. Mensen landen volledig in hun lijf. Mensen leren veel over zichzelf omdat ik ook intuïtief werk en systemisch opgeleid ben en werk. Daardoor leven zij met meer gemak, in de flow en gaat alles hen moeitelozer af.

Je bent van harte welkom om contact op te nemen!

Is sporten met een burn-out gezond?

Is sporten met een burn-out gezond?

"Ga lekker sporten met je burn-out" is een vaak gehoord en goedbedoeld advies. Maar is dit advies wel zo handig? Lees hieronder hoe gezond sporten met een burn-out voor je is. Neem mij nou. Ja, wat was het heeeerlijk!...

Lees meer
Ontstressen in de kerstvakantie

Ontstressen in de kerstvakantie

Kijk jij ook zo uit naar je vakantie met kerst om te kunnen ontstressen? Voel je dat het eigenlijk niet zo goed met je gaat? Moe, vol hoofd, gestresst? Maar ga je door, in de waan van december, vol in de feestdagen en...

Lees meer