Een trauma sla je op als spanning in je cellen, in je lijf. Zo ontstaat posttraumatische stress. Daarom is het van belang bij een burn-out ook altijd te kijken of trauma een van de oorzaken is waardoor mensen niet meer naar hun lichaam luisteren en een burn-out ontwikkeld hebben.
De pijn van trauma
Ik zal dit aan je uitleggen aan de hand van de documentaire ‘The wisdom of trauma’ van Gabor Mate. Deze docu kwam vele malen rechtstreeks in mijn lijf binnen. Ik voelde tintelingen en energie door mijn lijf stromen, heel veel gevoel en heel veel liefde. En zoveel mededogen voor de ‘outcasts’ waar indringende beelden van werden getoond, enkel en alleen door langdurig in hun ogen te kunnen kijken. Ik voelde de pijn van hun trauma, hun posttraumatische stress en de verslavingen die zij hadden ontwikkeld om de pijn minimaal een split second niet te hoeven voelen.
Wat een enorm indrukwekkende documentaire van Gabor Mate. Gabor lijkt een zwijgzame, duistere man. Hij blijkt zelf heftig trauma in zijn lichaam te hebben opgeslagen als slachtoffer van de holocaust.
Het trauma is niet de gebeurtenis zelf
Maar wat jij misschien niet weet, is dat een trauma niet bijvoorbeeld de mishandeling door je ouders zélf is, maar juist het feit dat je alleen bent, dat je er met níemand erover kan praten. Want ‘normaal’ zijn je ouders die bedding, die veiligheid. Maar dan natuurlijk niet.
Iedereen heeft trauma
Trauma kleeft niet aan alleen aan de ‘onderkant’ van de samenleving, maar ook aan de ‘bovenkant’. Bij mensen die gewoon hun leven lijken te leven. Zij hebben dan bijvoorbeeld een posttraumatische stress van ouders die hen als baby onvoldoende fysieke geruststelling gaven. Want hechting kan alleen fysiek, dus door aanraken en knuffelen.
Zo is een baby laten huilen een verschrikkelijk trauma. Dit was vroeger heel normaal. Net of je als baby al te verwend kon worden! Niets is minder waar. De baby voelt zich niet gezien, niet gewaardeerd, er niet toe doen. Hij wil contact, maar krijgt het niet. Een hele logische reactie is dat je er dan alles aan gaat doen om te zorgen dat je nodig bent en gezien wordt: je gaat anderen helpen, of bijvoorbeeld heel goed presteren! En zo ontstaat bijvoorbeeld pleasegedrag, een workaholic of leven op status en aanzien.
Verslavingen door trauma
Alle verslavingen komen door posttraumatische stress. En dat zijn niet de meest voor de hand liggende dingen die je denkt, zoals roken, drugs en alcohol. Maar álles wat je opluchting geeft. Dus wat dacht je van shoppen, gamen, hard werken, sporten, eten… alles om je pijn niet te hoeven voelen in je lijf. Zwervers gaan zo ver dat ze werkelijk álles opgeven, hun gezin, werk en huis. Voor die éne volgende spuit, even weg bij de pijn.
Burn-out door trauma
Daarom is het van belang bij een burn-out ook altijd te kijken of trauma een van de oorzaken is waardoor mensen niet meer naar hun lichaam luisteren en een burn-out ontwikkeld hebben.