“Zó trots op mijn klanten”

Wat ben ik trots op al mijn klanten! Zij hebben serieuze en moedige stappen gezet in hun ontwikkeling, hun leven, hun werk en/of gezondheid. Ik ben hen er dankbaar voor dat zij voor mij kozen in deze bijzondere periode in hun leven, en om er deel van uit te mogen maken. Tevens ben ik ze dankbaar voor het delen van hun persoonlijke en kwetsbare verhalen op deze site.

Burn-out: live saving & live creating
In het bijzonder ben ik trots op alle klanten die uit het diepe dal van hun burn-out zijn geklommen! Hun wanhoop, de chronische stress, hun pad van vallen en opstaan, en uiteindelijk het geluk en het mooie leven dat hun burn-out gebracht heeft. Een klant noemt het zelfs ‘life-saving’ en voor een andere klant was het ‘life-creating’ toen ze mede dankzij mij voor een 2e kindje ging.

Het leven kan dus zoveel mooier en waardevoller worden, juíst door zoiets ingrijpends als een burn-out. Ik hoop dat deze open en eerlijke verhalen jou het vertrouwen geven dat het óók met jou weer goed kan komen!

Pijl Carolien brush v.2
chronische stress

Snel een goede coach nodig

“Ik was al een jaar aan het tobben met een burn-out en mijn klachten verergerden alleen maar. Ik startte onder druk van de bedrijfsarts en mijn werkgever al een paar keer met reïntegreren, maar helaas tevergeefs. De klachten werden zo erg dat ik snel een goede coach nodig had om hieruit te komen. Ik heb geleerd …”

A.V.
Klinisch patholoog

Lees het hele interview

chronische stress klant

Letten op signalen

“Ik was oververmoeid door teveel leuke activiteiten, zowel zakelijk als privé. Ik pakte alles aan en dat kostte me veel teveel energie. Ik heb van Carolien geleerd dat ik mezelf meer in acht moet nemen, mijn tijd beter moet verdelen en goed moet letten op lichamelijke signalen. Ik besef nu af om mijn energiebalans weer …”

Arjan van der Enden
Key-accountmanager

Lees het hele interview

klant met chronische stress

Ik was mezelf kwijt

“Waar zal ik beginnen… Toen ik bij Carolien kwam was ik mezelf helemaal kwijt. Zo ervaarde ik dat echt. Ik had geen idee wie ik was als ik in de spiegel keek. Ik wist niet welke kleding bij mij pastte, wat ik in mijn vrije tijd wilde doen, welke films ik leuk vond laat staat wat voor soort werk. Ik was ook erg angstig en voelde …”.

Kim Kieft
Advocaat

Lees het hele interview

Mijn werkgever geloofde al lang niet meer in mijn herstel

A.V., Klinisch patholoog

Zonder juiste hulp al een jaar aan het tobben met een burn-out
Ik was al een jaar aan het tobben met een burn-out en mijn klachten verergerden alleen maar. Ik startte onder druk van de bedrijfsarts en mijn werkgever al een paar keer met reïntegreren, maar helaas tevergeefs. De klachten werden zo erg dat ik snel een goede burnout coach nodig had om hieruit te komen.

Ik houd rekening met wat mijn lichaam me vertelt
Ik heb geleerd mijn herstel heel rustig op te bouwen. Niet te snel zoals ik eerder had gedaan. Ik heb geleerd heel goed rekening te houden met wat mijn lichaam me vertelt. Tevens weet ik wat mijn oplaadmogelijkheden zijn en wanneer ik deze het meeste nodig heb, bijvoorbeeld na een werkdag of andere drukke bezigheid. Ook de tips om gezond te werken gebruik ik heel goed. En ik probeer goed gegrond te blijven. En helemaal fantastisch is, dat ik me op mijn vrije dagen ook fijn en blij voel, zonder vermoeidheid.

Mijn werk geloofde niet in mijn herstel
Ik ben Carolien er dankbaar voor dat ze mij met haar warmte zo goed begeleid heeft in deze moeilijke tijd. Ik had geen betere coach kunnen hebben. Carolien hield mij gelukkig altijd voor ogen dat ik echt weer zou herstellen en mijn eigen verantwoordelijke baan als Klinisch Psycholoog weer succesvol zou kunnen vervullen. En inderdaad, dat is gelukt! Daar ben ik heel blij mee, want ik heb er op mijn werk echt voor moeten strijden vanwege het ongeloof in mijn herstel.

Ook kon zij goed invoelen wat ik elke keer nodig had, heel bijzonder. Zij haalde dan de (negatieve) energie uit mijn lichaam, ook op de momenten dat ik het bijna had opgegeven om in mijn huidige functie te kunnen blijven. Tijdens het traject kwamen er af en toe onverklaarbare pijntjes naar boven, waarvan bleek dat dit onderwerpen waren die aan verwerking toe waren, bijvoorbeeld een onverwerkt verdriet. Nadat we daar aandacht aan besteedden, verdwenen ze weer. Dus die heb ik nu gelukkig ook opgelost!

Terug naar boven

Ik neem nu de tijd om tot rust te komen

Arjan van der Enden, FrieslandCampina, Key-accountmanager

Ik was oververmoeid door teveel leuke activiteiten, zowel zakelijk als privé. Ik pakte alles aan en dat kostte me veel teveel energie.

Ik heb van Carolien geleerd dat ik mezelf meer in acht moet nemen, mijn tijd beter moet verdelen en goed moet letten op lichamelijke signalen. Ik besef nu dat reizen tussen afspraken door ook energie kosten en dat ik tijd moet vrijhouden om voor- en na een afspraak de tijd moet nemen om tot rust te komen. Het resultaat is dat mijn energiebalans is verbeterd.

Ik ben Carolien er dankbaar voor dat ze altijd de tijd nam om naar mij te luisteren en de juiste inzichten gaf om mijn energiebalans weer op orde kon krijgen.

Terug naar boven

Carolien liet mij constant blijken dat het goed zou komen

Kim Kieft, Advocaat

Wie kijkt mij aan?
Waar zal ik beginnen…Toen ik bij Carolien kwam was ik mezelf helemaal kwijt. Zo ervaarde ik dat echt. Ik had geen idee wie ik was als ik in de spiegel keek. Ik wist niet welke kleding bij mij pastte, wat ik in mijn vrije tijd wilde doen, welke films ik leuk vond laat staat wat voor soort werk.

Paniek!
Ik was ook erg angstig en voelde eigenlijk constante paniek. Mijn hele lichaam stond stijf van de adrenaline en chronische stress. Ik lag niet uitgeput op de bank, maar bleef constant alert en hoog in mijn energie. Wat ergens ook heel lekker was. Daarnaast was mijn grootste uitdaging mezelf centraal te stellen en mijn grenzen aangeven.

Rust in mijn lijf
Ik leerde bij Carolien goed naar mijn lichaam luisteren en daar vervolgens ook naar handelen. Ook heb ik manieren geleerd om rust terug te brengen in mijn lichaam waardoor het vertrouwen in mijn lichaam weer kon groeien.

Voor mijzelf zorgen
Ik mag er zijn, los van alles om mij heen. Ik heb geleerd dat mijn verlangens en behoeftes belangrijk zijn en dat ik pas goed voor anderen kan zorgen als ik eerst voor mezelf zorg.

Hulp vragen is geen utopie
Ik plan nu tijd voor mezelf om heerlijk alleen te zijn én ik vraag hulp aan anderen. Bijvoorbeeld als ik even geen energie meer heb om voor mijn dochter te zorgen, te koken of boodschappen te halen.

De route van ‘dat hoofd’ naar mijn lichaam is nu bekend
Een van de resultaten die ik heb behaald is dat ik de route naar rust in mijn lichaam heb gevonden. Daarnaast ben ik emotioneel een stuk opener geworden. Ik dacht veel zelf te kunnen verwerken. Uitspreken is voor mij echt een van de beste manieren om afstand van ‘dat hoofd’ te nemen. Het vergt wel wat moed, want op het moment dat je dingen bespreekt is het er ook echt. Maar niets is mensen vreemd denk ik altijd maar.

Carolien was er voor mij
Eigenlijk ben Carolien het meest dankbaar voor het feit dat ze er gewoon was. Als je alles voor je gevoel kwijt bent, waaronder jezelf, is het heel fijn om een soort vast ijkpunt te hebben. Iemand die onbevooroordeeld is en die begrijpt in welke staat ik me op dat moment bevond.

Carolien gaf mij het vertrouwen dat het goed komt
Ook ben ik je erg dankbaar voor het feit dat je constant liet blijken dat het goed gaat komen. In het begin geloofde ik daar niets van, maar toch sla je het wel ergens op. Tot slot ben ik je erg dankbaar voor het vertrouwen dat je mij gaf. Hierdoor durfde ik me open te stellen en dat is uiteindelijk denk ik de sleutel geweest voor het gehele herstelproces.

Terug naar boven

chronische stress

Ik heb na mijn burn-out minder crisis en problemen dan collega’s

Door de begeleiding van Carolien zorg ik nu veel beter voor mezelf, voel wat ik wil en nodig heb, maak keuzes, stel grenzen en beweeg veel. Ik geniet zoveel…….van mijn kinderen, van buiten zijn, van de seizoenen, van hard lachen, van muziek, van gedichten….. Ik ben nauwelijks meer moe; echt een wonder dat heerlijk voelt ! En als ik wel moe ben, luister ik naar mijn lijf en pas me aan. Ik verbaas me over mijn herstelvermogen: meestal ben ik na een half uurtje rusten of zeker na een nacht goed slapen weer helemaal fit. Mijn werkresultaten zijn zeer goed en ik heb minder crisis en problemen dan mijn collega’s die veelal ook nog eens 80 uur per week werken.

CCO Multinational

Mijn burn-out was life saving: ik ben (nog) ambitieuzer en veel relaxter

Ik accepteerde mijn burn-out niet
In het begin had ik er enorme moeite mee om te accepteren dat ik een burn-out had. Dat kon toch niet? Ik had altijd zoveel energie gehad, was succesvol CFO en werkte als expat voor een multinational. Nu moest ik door mijn gebrek aan energie met mijn gezin terugkomen naar Nederland. Ik moest begrijpen wat er met mij aan de hand was, fysiek, emotioneel en mentaal. En welke stappen moest ik dan nemen? Ik ben er nu wel achter dat een burn-out echt een serieuze aandoening is en dat ik er serieus mee aan de slag moest.

Een burn-out is te meten in je lichaam, niet iets vaags of ongrijpbaars
Het ‘meten’ van de burn-out door meting van mijn spierspanning, ademhaling en hartslag vond ik zo’n inzicht: een burn-out is niet iets vaags of ongrijpbaars, het is te meten in je lichaam. Na een aantal maanden heb ik eindelijk geaccepteerd dat ik ziek was en ben ik opgehouden toe te werken naar een ‘deadline’ wanneer ik weer zou moeten gaan werken. Vanaf dat moment werd het eigenlijk een relatief prettige en positieve tijd.

Mijn lichaamsbewustzijn is belangrijk
In het traject bij Carolien heb ik mijn (lichaams)bewustzijn ontwikkeld: Hoe gaat het nu met me? Wat gebeurt er nu? Wat voel ik? Wat wil ik? Ook ben ik me bewust geworden van een aantal ongezonde en destructieve drijfveren die ik toepaste om niet te hoeven voelen. Ik kan nu gelukkig veel beter voor mezelf zorgen; heb een betere balans tussen up en down time.

Door Carolien weet ik veel beter wie ik ben en wat ik wil
Door de coaching van Carolien weet ik veel beter wie ik ben en wat ik wil, ik ben (nog) ambitieuzer en tegelijkertijd veel relaxter, ik bereik meer met minder moeite, neem dingen minder persoonlijk en ik heb meer vertrouwen.

Ik ben Carolien specifiek dankbaar voor haar directheid en openheid over haar eigen ervaringen. Ze heeft een enorme kennis en zoveel ervaring die zij zeer flexibel en volledig op maat aanpast aan mij en aan het moment. Ze heeft empathie, is altijd positief en kan heel goed relativeren.

Mijn burn-out was een bijzonder positieve en life saving ervaring
Heel clichématig, maar mijn burn-out is een bijzonder positieve en life changing, zelfs life saving ervaring geweest. Ik heb mijn bijzonder destructieve levensstijl (overleven) om weten te zetten naar een fantastisch en heerlijk leven, waarvan ik volop geniet van alle dingen waar ik mee bezig ben, zowel privé als in mijn carrière, waarbij ik op beide vlakken veel meer bereik met ogenschijnlijk veel minder moeite.

CFO Multinational, expat

Bij Carolien heb ik leren luisteren naar mijn lichaam

Ik hield van status en was een wandelend hoofd toen ik in een burn-out terecht kwam. Alles liep ….

Directeur Bank

Carolien haalde mijn pijn energetisch weg                            

Maanden lang heb ik het hele medische circuit afgelopen om te onderzoeken …

Office-, Event- en Projectmanager

Een opluchting dat ze een burn-out ziet als lichamelijke uitputting

Toen ik jaren geleden een burn-out kreeg, wilde ik er niet aan. Een burn-out zit immers tussen je oren …

CMO Multinational

Veel betere balans tussen rennen en rusten

Ik heb eerder een fase gehad ik mijn leven waarin ik overspanningsklachten …

Interim Business Controller

Ik heb leren loslaten                        

Voorafgaand aan mijn burn-out werd ik ongelofelijk verliefd. Een gevoel dat ik nog nooit eerder …

Advocaat Zuid-as Amsterdam

Ik vond mezelf nooit goed genoeg

Tijdens mijn burn-out kreeg ik van Carolien een energetische behandeling met als thema …

Advocaat

Deze behandeling is bevrijdend, alles stroomt

Op 10 april had ik mijn eerste paniekaanval. Zo’n moment blijft je altijd bij. Ik wuifde het weg …

Strafrecht advocaat

Wat een opluchting na verschillende psychologen

Ik vind Carolien kritisch, geïnteresseerd en goed voorbereid. Ik was erg blij met het …

ICT manager

Ik heb me niet eerder zo ontspannen gevoeld

Ik heb zoveel nieuwe inzichten gekregen en dingen geleerd bij de burn-out coaching …

HR Director

Ik kon snel lichamelijk herstellen en tot rust komen

‘Zonder Carolien was ik niet uit mijn burn-out gekomen. De aanpak, methodiek, timing en frequentie heeft Carolien bij mij perfect op elkaar afgestemd. Dankzij haar begeleiding heb ik mij snel lichamelijk kunnen herstellen. Daarnaast heb ik geleerd hoe ik in momenten van drukte weer tot rust kan komen om te voorkomen dat ik nogmaals burn-out klachten ga ontwikkelen.’

Directeur Marketing

Toen mijn lichaam herstelde, verdwenen mijn klachten

De bedrijfsarts en mijn huisarts adviseerden mij voor mijn burn-out naar een psycholoog te gaan. Na 6 maanden bleek dat dit helaas niet hielp om uit mijn burn-out te komen. Carolien legde mij uit dat burn-out niet tussen mijn oren zit. Dat vond ik een hele opluchting. De klachten ontstaan door de ontregeling van systemen in mijn lichaam. Toen mijn lichaam zich herstelde, verdwenen geleidelijk ook mijn klachten.

Manager Ahold

Nooit hersteld van mijn 1e burn-out

Nadat ik in 2008 weer beter gemeld was van mijn burn-out klachten bleven mijn lichamelijke klachten bestaan. In 2012 kreeg ik een burn-out; ik was totaal uitgeput. Ik had last van paniekaanvallen, spierpijn, hoofdpijn, hyperventilatie en zelfs hartritmestoornissen. De artsen kon geen medische afwijkingen vinden… Ik kwam bij Carolien terecht en daar bleek dat ik eigenlijk vanaf 2007 al last had van chronische stress en te weinig herstelde. Hierdoor zijn al mijn klachten ontstaan. We zijn direct aan de gang gegaan dit ‘hersteltekort’ te verminderen.

HR Strategisch Partner

In één jaar tijd heb ik wel 10 jaar aan persoonlijke ontwikkeling bereikt

Carolien is erg objectief en ervaren met burn-out coaching. Ik heb in één jaar tijd wel 10 jaar aan persoonlijke ontwikkeling bereikt. Ze weet precies waar de knelpunten liggen en heeft snel door wat er met je aan de hand is.

Sr. Product Manager

Bewust geworden van mijn keuzevrijheid

Ik ben mij na mijn burn-out bewuster geworden van mijn eigen rol en de keuzevrijheid in mijn leven. Ik heb weer energie. En ik heb het verschil gevoeld, en dat maakt juist het verschil. Ik dank Carolien voor deze inzichten en de teugels terug in mijn handen.

Sr. Trainer, Universiteit Utrecht

Ik heb nu orde en rust

Ik leefde vanuit mijn hoofd. Voelde niet wat ik wilde en vond het moeilijk mijn lichaam te voelen. Bij binnenkomst dacht ik dat ik ontspannen was. Maar na een ontspanningsoefening voelde ik dat dat niet zo was. Carolien heeft orde en rust aangebracht in mijn burn-out. Er is een ‘gevoelswereld’ voor mij open gegaan.

Project Manager

 

Ik leerde weer contact te maken met mijn lichaam

Bij de behandeling stond mijn lichamelijke herstel in het begin voorop. Ik leerde weer contact te maken met mijn lichaam. Zo kon ik mijn accu weer opladen. Ook gingen we aan de slag met de rouwverwerking van het verlies van mijn moeder. Doordat Carolien ook intuïtief en energetisch werkt, komen we snel tot de kern van mijn worstelingen en trauma’s, waardoor ik me gelukkig snel beter voelde.

Ik kon snel lichamelijk herstellen en tot rust komen

Zonder Carolien was ik niet uit mijn burn-out gekomen. De aanpak, methodiek, timing en frequentie heeft Carolien bij mij perfect op elkaar afgestemd. Dankzij haar begeleiding heb ik mij snel lichamelijk kunnen herstellen. Daarnaast heb ik geleerd hoe ik in momenten van drukte weer tot rust kan komen om te voorkomen dat ik nogmaals burn-out klachten ga ontwikkelen.

Directeur Marketing

In de toekomst krijg ik geen burn-out meer

Ik vind de burn-out coaching van Carolien erg goed: na psychologen eindelijk iets waarmee ik praktisch uit de voeten kan. Daarbij gaf de diagnose mij bevestiging wat er aan de hand was en ontving ik een duidelijke rapportage met behandelplan voor mijn werkgever. Ik ben hersteld van mijn burn-out en heb allerlei inzichten gekregen die in de toekomst ervoor zorgen dat ik niet nog een keer in deze situatie terecht kom.

HR Business Partner

Eindelijk iets waar ik praktisch mee uit de voeten kon

De burn-out begeleiding van Carolien is erg goed, eindelijk iets waarmee ik praktisch uit de voeten kon. Daarbij gaf de diagnose mij eindelijk bevestiging wat er aan de hand was en maakte Carolien een rapportage die ik aan anderen (waaronder mijn werkgever) kon geven met daarin een duidelijk behandelplan.

Ik ben hersteld van mijn burn-out en heb inzichten gekregen die er in de toekomst voor moeten zorgen dat ik niet nog een keer in deze situatie terecht kom. Het inzichtelijk maken van alle activiteiten op een dag en de rust daartussen inlassen gaf mij een hele goede houvast. Daarnaast ben ik gestart met dagelijks yoga en ademhalingsoefeningen.

Het was voor mij een meerwaarde dat Carolien ook Loopbaancoach is. Daardoor konden we dit ook meenemen in het traject omdat ik niet meer in Londen wil werken, maar weer in Nederland.

Carolien is praktisch, kritisch, geïnteresseerd en goed voorbereid. Ik ben erg blij geweest met het traject en zal ook iedereen die ik tegen kom Carolien aanraden.

Investment Professional, Bank, Londen

HR wilde haar niet meer terugzien

Deze klant was al afgeschreven door het bedrijf. De HR dame vertelde mij: ‘Maak haar maar beter, maar we willen haar niet meer terug zien als leidinggevende’. Ze heeft tijdens haar burn-out zoveel nieuwe dingen geleerd over zichzelf dat ze inmiddels, jaren later, al 3 keer promotie heeft gemaakt bij dit bedrijf!

Marketingmanager bij een Multinational

Ik was een controlfreak

Een controlfreak, dat was ik. En het voelde als een steen in mijn maag. Ik wilde die steen kwijt door de controle leren los te laten en dichter bij mijn eigen gevoel te komen. Ik had zelf al het een ander geprobeerd, zoals meer ruimte in mijn agenda creëren en yoga oefeningen doen. Dit hielp helaas onvoldoende. Gelukkig had ik het voorrecht om vanuit mijn werk een coaching traject bij Carolien te mogen volgen.

Ik heb veel geleerd bij Carolien. Zo maak ik nu alleen rustige wandelingen in het bos waardoor mijn hoofd leeg wordt. Ik let meer op mijn houding, voel mijn lichaam meer en denk minder na. Ik heb ook geleerd om ‘nee’ te zeggen en mijn grenzen aan te geven. Minder te pleasen en zaken uit te besteden. In plaats van te denken: “Wat zou de ander willen”, zelf te denken: “Wat voelt voor mij goed?”

Ik ben erachter gekomen en heb letterlijk gevoeld hoe belangrijk het is om je eigen energie te voelen en daarin dichtbij mezelf te blijven. Hierdoor kan ik op een soepele en ontspannen manier omgaan met invloeden van anderen. Dit is nu voor mij het allerbelangrijkste om geen last te hebben van die steen in mijn maag, om geen controlefreak te hoeven zijn. Het loslaten van (teveel) controle gaat dan namelijk vanzelf!

Sr. adviseur Ministerie van Veiligheid en Justitie

De carrièreladder bestegen

Ik heb geen burn-out, want ik ben niet gek
Toen ik jaren geleden een burn-out kreeg, wilde ik er niet aan. Een burn-out zit immers tussen je oren en ik ben zeker niet gek! Ik ben geen aansteller. Dat was namelijk mijn idee van een burn-out. Maar het ging zo slecht met mij, ik kon niet anders meer dan hulp inschakelen.

Ik was bang nooit meer leiding te kunnen geven
Het was een hele opluchting dat Carolien een burn-out ziet als lichamelijke uitputting. Ik dacht nooit meer mijn leidinggevende functie te kunnen vervullen. En het high potential programma waar ik in zat, kon ik ook wel op mijn buik schrijven.

Voor elk probleem de juiste oplossing
Maar ik heb bij Carolien zoveel geleerd. Zij had voor elk probleem waar ik tegenaan liep de juiste oplossing om beter te worden. Ik kon gewoon weer reïntegreren in mijn eigen functie waar ik veel relaxter werkte dan ooit.

Inmiddels goed carrière gemaakt
Nu jaren later ben ik via het high potential programma al aardig wat treden opgeklommen bij de multinational waar ik werk.

Marketing Manager, Multinational

 

chronische stress

Ik heb nu rust, vrijheid, zelfkennis, betere relaties en gezondheid. Kortom: puur geluk.

Mijn eigen gedrag is de oorzaak van mijn burn-out
De grootste uitdaging was om naar mezelf toe te geven dat mijn burn-out klachten wel eens het gevolg zouden kunnen zijn van mijn eigen gedrag.

Mijn hoofd heeft de regie overgedragen aan mijn lichaam
Na ruim 4 jaar na mijn burn-out kan ik met volle overtuiging zeggen dat ik weer thuis ben gekomen in mijn lichaam. Mijn hoofd (mijn sterke wil en vastgeroeste overtuigingen) heeft de regie overgedragen aan mijn lichaam! En ik neem daar inmiddels de volle verantwoordelijkheid voor.

Zo ver weggedreven van mijn gevoel
Carolien was degene die mij vertelde dat ik moest leren voelen. Intuïtief wist ik dat ze gelijk had, maar ik had – helemaal achteraf gezien – geen flauw idee hoe dat moest. Voelen… Ik denk voor velen met mij een zeer breed en moeilijk begrip. Ik bleek zonder het in de gaten te hebben zo ver weggedreven van mijn gevoel (voor mijn lichaam) dat ik na een aantal sessies dacht dat ik er al behoorlijk goed in was geworden. De sessies met Carolien en de oefeningen die zij me meegaf, hebben mijn gevoel doen ontwaken.

Mijn blinde vlek was mijn oude vertrouwde leven
Wat ik niet heb onderkend is hoe sterk mijn wil was om terug te keren naar mijn oude vertrouwde leven. En hoe groot de angst om te verliezen. En hoe diep en hardnekkig de veronderstellingen en overtuigingen waren. Nu begrijp ik hoe dat in de loop van mijn leven is ontstaan, maar op dat moment voor mij een absoluut blinde vlek.

Met wat kleine aanpassingen lukt het niet
Ik dacht dat ik met wat kleine aanpassingen wel weer “terug zou kunnen komen”. Dat bleek dus niet het geval… Carolien had me gewaarschuwd, maar de wil was helaas nog groter dan het gevoel.

Ik weet nu wat puur geluk is
Het resultaat wat ik door de begeleiding van Carolien behaald heb is rust, vrijheid, zelfkennis, betere relaties, gezondheid. Kortom: puur geluk. In plaats van tijdelijk geluk als gevolg van bijvoorbeeld alcohol of heel hard je best doen en nooit opgeven en een vooraf bedacht resultaat te behalen.

Pijn verdween die ik al tientallen jaren had
Het grootste ‘aha’ moment was dat tijdens een van de oefeningen bij Carolien mijn benen begonnen te trillen en ik dat niet kon stoppen. Een pijn die ik al tientallen jaren in mijn been had, verdween als sneeuw voor de zon. Toen besefte ik me dat er meer aan de hand was dan ik dacht.

Ik leef nu op een totaal andere manier
Ik ben nu beter en er is veel veranderd. Ik mag nu fouten maken, ik hoef me niet continu te bewijzen, het hoeft niet allemaal perfect, ik kan (en moet) soms ook ‘nee’ zeggen en ik mag de tijd nemen.

Na mijn burn-out ben ik voor mezelf begonnen. Dat geeft mij de mogelijkheid om de dingen te doen waar ik goed in ben en kan mijn eigen tempo te bepalen. Ik leef op een totaal andere manier. Veel meer rust, veel meer tijd en tevredenheid.

Ik ben Carolien specifiek dankbaar voor het in contact komen met het gevoel. Uit het hoofd, in het lichaam.

Vastgoedadviseur, ondernemer

De lange hopeloze zoektocht naar herstel

Een hele leuke baan en toch een burn-out
Ik meldde me ziek met burn-outklachten. Ik had het jaar daarvoor mijn moeder verloren. Het runnen van mijn gezin met 2 kleine kinderen viel me zwaar. Ik vond mijn werk uitdagend, had leuke collega’s en voelde me gewaardeerd. Het opzetten van een nieuwe afdeling Inkoop kostte mij ook veel energie. Ik was ’s ochtends niet uitgerust, had hartkloppingen en mijn schouders zaten vast. Ik werd steeds somberder en angstiger.

Behandeling psycholoog: lichamelijke klachten verergeren
De bedrijfsarts stuurde mij naar een psycholoog waar ik geen klik mee had. Ik kon gelukkig wel mijn verhaal kwijt en met allerlei vragenlijsten wordt vastgesteld dat ik een depressie had. Ik kwam hier helaas niet verder. Mijn lichamelijke klachten verergerden zelfs. Ook de huisarts kon geen aanwijsbare oorzaak vinden. Ik voelde me zo enorm schuldig naar mijn werk toe omdat ik mijn collega’s in de steek liet. Het vrat zo aan me. De directeur belde in het begin regelmatig, maar dat werd al snel minder…. Ik voelde me in de steek gelaten, eenzaam en somber.

Na 2 jaar opgegeven en uitbehandeld?
Mijn werkgever bood toen een coach aan die ook burn-out deed. Ik was zo blij! De klik was er nu wel. Maar helaas gingen deze gesprekken ook vooral over mijn mentale situatie. Ik ging nog steeds niet vooruit. Twee jaar later was ik eigenlijk nog even vermoeid en ziek van de chronische stress. Mijn coach zei dat hij mij helaas niet verder kon helpen?!? Ook mijn werkgever zei dat het zo wel goed was en dat hij aan al aan zijn verplichtingen had voldaan.

Naar Carolien: hele andere aanpak
Toen kwam ik bij Carolien. Zij had een hele andere aanpak. Zij stelde bijvoorbeeld mijn lichamelijke klachten centraal en werkte holistisch. Jouw zienswijze en aanpak voelde voor mij als thuiskomen. Je stelde eerst een diagnose. Ik had inderdaad een burn-out, en wel een zware!

Nu wél beter door focus op mijn lichaam
Bij de behandeling stond mijn lichamelijke herstel in het begin voorop. Ik leerde weer contact te maken met mijn lichaam. Zo kon ik mijn accu weer opladen. Ook gingen we aan de slag met de rouwverwerking van het verlies van mijn moeder. Doordat Carolien ook intuïtief en energetisch werkt kwamen we snel tot de kern van mijn worstelingen en trauma’s, waardoor ik me gelukkig snel beter voelde.

Weer lekker aan het werk
Na een tijdje startte ik met reïntegreren. Eerst thuis en daarna bij mijn werkgever. Ik sta nu heel anders in mijn leven. Dichter bij mezelf en meer ontspannen. Ik doe wat goed voelt en weet veel beter wie ik ben en wat ik wil. En daar ga ik nu ook duidelijk voor staan.

Productiever en moeitelozer dan ooit
Het kostte mij veel minder moeite en inspanning mijn werk te doen, terwijl aan het werk zelf niets gewijzigd was. Ik maak zelfs 20% minder uren dan voorheen en ben productiever dan ooit! Ook het verzorgen van mijn jonge gezin gaat mij nu veel makkelijker af. Ik houd nog meer dan genoeg tijd voor mezelf over!

Ik was graag een aantal jaar eerder bij Carolien terecht gekomen. Dat had mij veel ellende en een lange zoektocht gescheeld…en dan had ik eerder ‘mezelf’ kunnen zijn. Ik vind mezelf nu overigens een stuk leuker, zonder het ego en de status die mij met de paplepel ingegoten waren en de ‘echte’ ik niet gelukkig maakten…’

chronische stress

Zonder deze hulp had ik niet gestaan waar ik nu sta

Carolien heeft me ontzettend op weg geholpen in mijn herstel van mijn burn-out. Mij weer geleerd contact te maken met mijn lichaam. Dit was echt mijn houvast. De tools die je me geleerd hebt, pas ik nog regelmatig toe en helpen me goed. Meditatie is ook een groot onderdeel in mijn leven geworden. Zonder je hulp had ik niet gestaan waar ik nu sta en daar ben ik haar ongelofelijk dankbaar voor.

Ik ben Carolien ontzettend dankbaar voor alles wat zij voor me gedaan heeft. Zij is echt een ontzettende steun voor me geweest het afgelopen jaar. Ik voel me nu echt al een heel ander mens en daar hebben onze sessies ontzettend aan bijgedragen. Ik durf weer te zeggen dat ik steeds meer naar mijn gevoel durf en kan luisteren en ik ben goed op weg.

Coordinator & Facility Management, Woningbouwvereniging

Ik voel me mentaal sterker dan ooit

Toen ik bij de eerste keer bij Carolien kwam zat ik er goed doorheen. Stevige burn-outklachten, maar niet de ballen om écht eens alles los te laten. Ze heeft me stevig aangepakt en stapje voor stapje weer naar mijn persoonlijke ‘nieuwe normaal’ gecoacht. Want dat kan ze. Het heeft een tijd geduurd maar inmiddels voel ik me mentaal sterker dan ooit en veel bewuster van mijn eigen grenzen. Dan heeft een coach goed werk verricht!

Marc van Hooft
Managing Partner at Prepared Mind, specialists in Total Workplace Innovation & Whole-Scale Change

Ze kan erg goed luisteren

Carolien Broeke heeft mij in redelijk korte tijd geholpen te herstellen van een burn-out. Daarbij heeft ze aangetoond erg goed te kunnen luisteren.

Ze weet de vinger precies op de zere plek te leggen door wat ze merkt, hoort, haar kennis en haar ervaring. Ze leert je daarbij ook veel over jezelf. Ze weet met hele simpele hulpmiddelen iets duidelijk te maken. Top!

Niek Bakker
Senior developer bij Elastique

Ik vraag me af of ik hier met reguliere hulp uitgekomen was

Het lukt mij nu gewoon beter te voelen in mijn lijf waar de grens ligt, om te herstellen als het nodig is. Ook het herstelvermogen doet het zoveel beter dan voorheen. Eén goede nacht slaap doet al wonderen. Ik ben ook heel blij met de hulp die Carolien aanbood: de yoga, meditaties, rust in mijn lijf, hoe ik mijn dagen aan moet pakken, wat te verwachten, de ervaringsdeskundigheid, de CSR. Ik vraag me af of ik met de reguliere hulp hier ooit uitgekomen was? Of het had in ieder geval langer geduurd met een hoop meer onduidelijkheid, stress en zorgen.

Software Architect

Iedere dag blij met de rust in mijn hoofd en de grip op mijn leven

Eigenlijk pas ik alles wat ik bij Carolien geleerd heb nog steeds toe. Ook als ik soms een terugval heb, dan ga ik gewoon terug naar de oefeningen uit de begintijd en haal daar iets uit wat goed werkt. Dus ik denk nog vaak aan Carolien.

Nee, serieus hoor. Ik ben echt ontzettend dankbaar voor alles wat ik Carolien heb geleerd en ik vind het ook heel bijzonder hoe dat na zo lange tijd nog steeds doorwerkt. Ik ben iedere dag nog blij dat ik weer zo veel rust in mijn hoofd heb en grip op mijn leven.

Ervaren vertaler E-N, persklaarmaker, corrector, ondertitelaar

Veel inzichten en praktische tips

Even een kort berichtje om te laten weten dat ik zo blij ben met je begeleiding en er zo ontzettend veel aan heb! Ook gisteren weer een goede sessie met veel inzichten en praktische tips die me weer verder helpen. Super en heel veel dank!

Product Manager

Na elke sessie voel ik me rustig

Er zit een stuk meer gronding en kalmte in me. Ik merk een groot verschil in mijn ‘zijn’ na onze sessies. Na elke sessie voel ik me zo gegrond en rustig. Ik denk en voel nog vaak terug en kom dan terug bij een heerlijk ontspannen gevoel wat we in de sessies ook voel. Dank je wel!

Marketing Director, Multinational

Bewustwording en echt luisteren naar jezelf werpt zijn vruchten af

Haar aanpak hielp enorm
Ik ben bij Carolien behandeld voor mijn burn-out. Ik vond de behandeling in eerste instantie langzaam gaan en werd daar ongeduldig van. Gaandeweg zag ik wel degelijk de relevantie en heeft haar aanpak mij enorm geholpen.

Handvatten waar ik de rest van mijn leven iets aan heb
Ze liet zich niet om de tuin leiden als ik zei (en ook daadwerkelijk dacht) dat ik er weer helemaal bovenop was. Ze dwingt je om de confrontatie met jezelf aan te gaan en geeft je handvatten waar je de rest van je leven wat aan hebt. Carolien is op een geduldige manier zeer doortastend, is enorm betrokken en stelt echt het (duurzame) herstel van haar klanten voorop.

Ik voelde duidelijk de stijgende lijn
Ik had zelf nooit verwacht om na 4 maanden mijn werk langzaamaan te kunnen hervatten, maar heb me ondergedompeld in haar behandeling en voelde duidelijk de stijgende lijn.

Bewustwording en echt luisteren naar jezelf en jezelf voorop stellen werpt kennelijk echt zijn vruchten af. Tot nu toe waren dit abstracte begrippen, maar ik heb nu zelf, dankzij Carolien, ontdekt wat het me brengt en daar ben ik haar enorm dankbaar voor.

Jaren later
Het gaat ook nu, jaren later, uitstekend met me, en ik moet je zeggen dat dat allemaal met Carolien begonnen is. Ik had destijds niet kunnen bedenken wat een impact dat zou hebben en deed gewoon wat me opgedragen werd. Maar er vloeit zoveel meer uit voort, ik ben vaak nog verbaasd en denk dus ook regelmatig aan haar.

Chantal van Zanten
Directie-assistent Gemeente Amsterdam – Belastingen • Student (parttime) Erasmus School of Philosophy Rotterdam

chronische stress

Ik verliet altijd een stuk lichter en wijzer haar praktijk

Ik kwam bij Carolien terecht toen een terugkerende burn-out zich na vijf jaar weer liet zien. Dankzij de werkwijze van Carolien hebben we de schade behoorlijk kunnen beperken en is de weg naar herstel veel eerder ingezet dan bij mijn vorige burn-out.

Haar manier van werken bleek precies te zijn wat ik nodig had. Ze legt alles goed en geduldig uit, is zorgzaam en confronterend waar nodig, gebruikt verschillende methodieken, is open en erg humoristisch. Hoe heftig een sessie ook was; ik verliet altijd een stuk lichter en wijzer haar praktijk. Ze gaf me heel sterk het gevoel alsof ze met me meeleefde en ik het niet allemaal alleen hoefde te doen.

Racheda Kooijman
Schrijver | Journalist | Copywriter | Bladenmaker

Pijn in rug en COPD

De chiropractor werkte maar tijdelijk
‘Ik bezocht al 2 jaar een chiropractor voor stekende pijn in mijn rug. Ik liep hierdoor scheef. Daarnaast heb ik ademnood door mijn COPD. Daarvoor ga ik wekelijks naar de sport fysio. Ik ging circa elke 5 weken naar de chiropractor. De behandeling hielp helaas elke keer tijdelijk.

Ik wilde graag dat de pijn definitief weg zou gaan
Ik kwam bij Carolien terecht voor een energetische behandeling. Ik wist niet wat ik ervan moest denken. Tijdens de behandeling voelde ik eigenlijk niets. Daarna wel. Toen had ik ineens hele zware benen en voeten. “Gronding” noemde Carolien dat.

Pijn is weg, ik loop soepeler en ik heb meer lucht
De stekende pijn in mijn rug was na de behandeling definitief weg en ik loop nu soepeler. En wat betreft mij COPD: ik heb meer lucht, ik kan me meer inspannen bij de sport fysio én ik heb bij een dagje fietsen minder ademnood. Ik ben blij dat Carolien mij heeft kunnen helpen!’

Ik herstelde niet en moest opnieuw geopereerd worden

‘Ik ben geopereerd aan een baarmoederverzakking. Maar direct na de operatie kreeg ik plasproblemen; ik kon niet meer plassen. Deze verbeterden helaas niet, zelfs niet met speciale bekkenbodem therapie. De gynaecoloog adviseerde me daarom een operatie.

De operatie was niet meer nodig
Ik ben toen eerst bij Carolien geweest voor een energetische behandeling. Mijn klachten verminderden direct; ik kon weer plassen! Een operatie was dus gelukkig niet meer nodig! Carolien bedankt.’

Te veel aandoeningen om op te noemen

Operatie voor tumor
‘Ik ben 85 jaar en heb al een heel leven achter de rug, waaronder de 2e wereldoorlog. Ik heb veel fysieke aandoeningen, waaronder leukemie, een kankertumor in mijn buik, COPD, hartklachten en artrose. Gelukkig kon de tumor in mijn buik weggehaald worden en werd de operatie gepland.

Geen operatie door hernia
Maar helaas gooide een plotselinge hernia roet in het eten. Ik kon niet meer goed liggen, opstaan en zitten. Ik had enorm veel pijn die uitstraalde naar mijn hele lichaam. Ik kan al 5 maanden de deur niet meer uit en kon dus ook niet meer geopereerd worden. Daarvoor moest ik op mijn rug kunnen liggen.

Een wonder: de pijn is weg
Gelukkig heeft Carolien mij kunnen behandelen. Ik wist totaal niet wat ze zou gaan doen of wat ik ervan zou voelen. ‘Maar niet geschoten is altijd mis’ dacht ik.

Het resultaat was voor mij een wonder, het onmogelijke: ik had mijn stok niet meer nodig om ’s nachts uit bed te komen, ik kan me weer omdraaien in bed en ik kan weer op mijn rug liggen! Ik kan weer pijnloos op de bank zitten en liggen en zomaar zonder na te denken pijnloos opstaan van de bank. Dat houdt in dat ik in de scan kan en geopereerd kan worden aan de tumor in mijn buik!

Ik kon weer in de tuin lopen
Daarnaast kan ik zonder rusten twee trappen op naar zolder zonder ademnood vanwege COPD. Ik ben gisteren weer voor het eerst door de tuin gelopen, naar onze poort. Wat heb ik ervan genoten; het was heerlijk weer. Ik ben zo blij en gelukkig dat de pijn weg is! Carolien, dit is het grootste cadeau dat je me had kunnen geven op mijn oude dag….’