De ene wandeling doet meer voor je dan de andere

Burn-out

wandelen in de natuur

Hoe vaak hoor je niet ‘Wandelen is goed voor je’. Ja, het is goed want je beweegt. Ook als je een burn-out hebt. Maar wist je dat het ook uitmaakt hoe vaak je loopt en waar je loopt? En dat dit invloed heeft op je brein? Ik vertel je over wandelen in de natuur.

Verslaafd aan wandelingetjes

Beweeg jij, bijvoorbeeld als je thuiswerkt? Nee? Dan heb je te weinig actief herstel voor je lichaam. Dit kan op den duur leiden tot chronische stress en burn-out! En dat wil je niet. Een loopje naar je werk activeert je hele lijf en zo kan je juist meer gefocust en geconcentreerd werken. En met ook nog een loopje terug kan je je mentaal voorbereiden op thuis én ook nog even actief herstellen. Dat vinden je lijf en je brein helemaal fantastisch. Dit is ook een van de eerste tips die ik klanten met een burn-out geef. En menigeen is inmiddels verslaafd aan deze wandelingetjes, zelfs in weer en wind. Mijzelf voorop.

Wandelen naar mijn thuiswerk

Ik werk al jaren vanuit huis. Ik wandel naar mijn werk. Lekker zuurstofhappen noem ik dat. Meditatief. Heerlijk, om even mijn gedachten de vrije loop te laten over de klanten die vandaag komen. Ik krijg altijd allerhande ingevingen over wat ze nodig hebben en hoe ik ze het beste kan helpen. En als de klanten weer weg zijn, wandel ik van mijn thuiswerkplek weer terug maar huis om alles te verwerken en van me af te laten glijden.

Wandelen met een burn-out

Mijn klanten met burn-out adviseer ik altijd twee keer per dag 30 minuten te wandelen, als een 90-jarige. Met je aandacht in je lichaam, bij je zintuigen. Zonder doel. Dat noem ik dan ‘kwalitatief wandelen’. Op die manier ben je actief aan het herstellen en activeer je de parasympaticus, de rustpoot van je zenuwstelsel. Deze is bij een burn-out onderactief en moet weer geactiveerd worden. Daarbij is het beter twee keer per dag korter te wandelen, dan een keer per dag langer. Want hoe vaker je parasympaticus een activeringsprikkel krijgt, hoe beter.

80% strikt veters voor loopje naar thuiswerk

Ik plaatste een poll op Linkedin met de vraag : ‘Wandel jij ook naar je thuiswerk?” Zo’n 150 mensen reageerden: 44% stapt elke morgen de deur uit en 36% af ten toe. Maar zo’n 20% doet dit nooit! Hier is dus iets te winnen, want dit is een actief herstelmoment voor je lichaam en daarmee preventie tegen burn-out. Want een burn-out is lichamelijk en niet psychisch. En bovendien werk je dan productiever.

Wandelen in de natuur maakt je hoofd leeg

Wandelen in de natuur levert je een rustig en vredig gevoel op. Maar het vermindert ook het piekeren. Dit kwam naar voren in onderzoek gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Wandelen in de stad doet weinig voor je brein

Tijdens deze studie werd het wandelen door de natuur vergeleken met wandelen door de stad. Mensen die door de natuur wandelden hadden minder last hadden van malende gedachten en de neurale activiteit in de subgenuale prefrontale cortex verminderde. Dit deel van de hersenen heeft te maken met psychische aandoeningen. Mensen die door de stad wandelen hebben daarentegen niet minder piekergedachten.

Zonder telefoon op pad

Uit het onderzoek bleek ook dat een telefoon en stadslawaai ongelooflijk storend zijn. Ze vragen voortdurend je aandacht en belemmeren je focus en concentratie. Hierdoor raken je cognitieve functies overbelast. Een mooie lange wandeling in de natuur zonder telefoon vermindert mentale vermoeidheid, kalmeert je geest en vergroot je creatieve denken.

Ga wandelen in de natuur!

De tijd nemen om jezelf met regelmaat uit die verstedelijking te bevrijden en meer tijd door te brengen in de natuur draagt bij aan jouw je psychologische en fysieke welzijn. Ga lekker wandelen! Ook zonder burn-out.

Carolien Broeke Burn-out Loopbaan Persoonlijke Energetisch Trauma Coaching 48

Hi, ik ben Carolien

Ik begeleid al bijna 15 jaar mensen die een burn-out hebben of veel last hebben van stress. Daarnaast bied ik Loopbaan Coaching, Personal Coaching en Energetische Trauma Coaching. Dit doe ik voor hoogopgeleiden, professionals, managers, directeuren en ondernemers.

Bij mij krijgen mensen hun hoop, dromen en energie meer dan ooit terug, door van hun hoofd naar hun gevoel en hun lichaam te gaan. Zo benader ik een burn-out ook als lichamelijk en niet psychisch. Ik ben gediplomeerd CSR coach.

Door mijn energetische aanpak komen mensen in iedere sessie volledig tot rust met een heerlijk leeg hoofd en ontspannen lichaam. Mensen landen volledig in hun lijf. Mensen leren veel over zichzelf omdat ik ook intuïtief werk en systemisch opgeleid ben en werk. Daardoor leven zij met meer gemak, in de flow en gaat alles hen moeitelozer af.

Je bent van harte welkom om contact op te nemen!

Hoe ontstaat posttraumatische stress?

Hoe ontstaat posttraumatische stress?

Een trauma sla je op als spanning in je cellen, in je lijf. Zo ontstaat posttraumatische stress. Daarom is het van belang bij een burn-out ook altijd te kijken of trauma een van de oorzaken is waardoor mensen niet meer...

Lees meer
Is sporten met een burn-out gezond?

Is sporten met een burn-out gezond?

"Ga lekker sporten met je burn-out" is een vaak gehoord en goedbedoeld advies. Maar is dit advies wel zo handig? Lees hieronder hoe gezond sporten met een burn-out voor je is. Neem mij nou. Ja, wat was het heeeerlijk!...

Lees meer
Ontstressen in de kerstvakantie

Ontstressen in de kerstvakantie

Kijk jij ook zo uit naar je vakantie met kerst om te kunnen ontstressen? Voel je dat het eigenlijk niet zo goed met je gaat? Moe, vol hoofd, gestresst? Maar ga je door, in de waan van december, vol in de feestdagen en...

Lees meer