Paniekaanvallen door stress

Burn-out

Mensen met een burn-out worden ook wel gediagnosticeerd met een angststoornis. Dat komt omdat je bij chronische stress of een burn-out ook angstiger wordt. Veel van mijn klanten hebben zelfs paniekaanvallen door stress. Hoe zit dat?

 

Stoere dame

Mijn klant Francien is geen angsthaas. Integendeel. Het is een stoere dame met veel levenservaring die alles aanpakt en overal voor gaat. Ze heeft jaren als expat in het buitenland gezeten. Geen uitdaging is haar teveel!

 

Snel in paniek

Maar toch maakt ze zich zorgen: ze heeft paniekaanvallen door stress. Zo ook vorige week met de uitbraak van de oorlog in de Oekraïne. Ze heeft er echt heel veel last van. En niet alleen dan, maar ook bij andere dingen die haar en haar gezin overkomen. Hoe komt dat eigenlijk?

 

Burn-out en angst

Francien heeft een burn-out en dus last van chronische stress. Je amygdala speelt een centrale rol bij stress. Dit is een onderdeel van je zoogdierenbrein oftewel je limbisch systeem. De belangrijkste functie van de amygdala is ervaren, verwerken en aansturen van emoties. Zo ook angst. Vooral bij weerzinwekkende, stressvolle of beangstigende prikkels zoals de oorlog in de Oekraïne.

 

Paniekaanvallen door stress

Bij stress raakt de amygdala overprikkeld en verzwakken de verbindingen van de amygdala met andere hersendelen, waardoor hij minder geremd wordt en je angsten en andere negatieve emoties toenemen.

 

Herinneringen als trigger voor angst

Je amygdala is ook betrokken bij de opslag van je geheugen, omdat hij je herinneringen een emotionele lading geeft. Als je dan nog een keer zoiets dergelijks meemaakt, dan koppelt hij je emotie van toen aan de nieuwe gebeurtenis.

Zo heeft Francien al eerder een situatie meegemaakt waarbij zij en haar gezin voor hun leven moesten vluchten toen ze expat was. Nu de oorlog in de Oekraïne losbarst, zorgt de amygdala ervoor dat zij nu dezelfde levensbedreigende emoties ervaart.

 

Wat je zelf kunt doen

Wat Francien nodig heeft, is dat zij goed in contact blijft met zichzelf en met haar lijf, ook in zulke angstige situaties. Zo maakt ze haar amygdala duidelijk dat er geen acuut gevaar dreigt. Dan groeit haar angst niet uit tot paniek.

Activiteiten die haar parasympatische zenuwstelsel (de rustpoot van het autonome zenuwstelsel) stimuleren kalmeren haar amygdala ook. Denk daarbij aan meditatie, tai chi, qi cong of wandelen in de natuur.

Carolien Broeke Burn-out Loopbaan Persoonlijke Energetisch Trauma Coaching 48

Hi, ik ben Carolien

Ik begeleid al bijna 15 jaar mensen die een burn-out hebben of veel last hebben van stress. Daarnaast bied ik Loopbaan Coaching, Personal Coaching en Energetische Trauma Coaching. Dit doe ik voor hoogopgeleiden, professionals, managers, directeuren en ondernemers.

Bij mij krijgen mensen hun hoop, dromen en energie meer dan ooit terug, door van hun hoofd naar hun gevoel en hun lichaam te gaan. Zo benader ik een burn-out ook als lichamelijk en niet psychisch. Ik ben gediplomeerd CSR coach.

Door mijn energetische aanpak komen mensen in iedere sessie volledig tot rust met een heerlijk leeg hoofd en ontspannen lichaam. Mensen landen volledig in hun lijf. Mensen leren veel over zichzelf omdat ik ook intuïtief werk en systemisch opgeleid ben en werk. Daardoor leven zij met meer gemak, in de flow en gaat alles hen moeitelozer af.

Je bent van harte welkom om contact op te nemen!

Is sporten met een burn-out gezond?

Is sporten met een burn-out gezond?

"Ga lekker sporten met je burn-out" is een vaak gehoord en goedbedoeld advies. Maar is dit advies wel zo handig? Lees hieronder hoe gezond sporten met een burn-out voor je is. Neem mij nou. Ja, wat was het heeeerlijk!...

Lees meer
Ontstressen in de kerstvakantie

Ontstressen in de kerstvakantie

Kijk jij ook zo uit naar je vakantie met kerst om te kunnen ontstressen? Voel je dat het eigenlijk niet zo goed met je gaat? Moe, vol hoofd, gestresst? Maar ga je door, in de waan van december, vol in de feestdagen en...

Lees meer